Wat is de F-Side, de fanatieke supportersgroep en harde kern van Ajax?

Wat is de F-Side, de fanatieke supportersgroep en harde kern van Ajax?
23 oktober 2023 om 14:40
Laatste update: 23 oktober 2023 om 14:40

Ze komen tegenwoordig vaak in het nieuws; de aanhangers van de zogenoemde F-Side van Ajax. Nu de Amsterdamse club in zwaar weer verkeert, laten zij steeds meer van zich horen door de gevoerde druk op het bestuur en trainer Maurice Steijn. Maar waar staat deze fanatieke supportersgroep eigenlijk voor en wat is hun geschiedenis? VoetbalNieuws zocht het voor je uit!

Wat is de F-Side?

De F-Side is ondertussen een begrip in Nederland en staat voor de meest bekende en meest fanatieke supportersgroep van Ajax. Sinds 2006 is de F-Side opgenomen in het Van Dale-woordenboek als 'de agressieve en vandalistische supporters van Ajax'. De F-Side is officieel opgericht op 3 oktober 1976, toen de Engelse supporterscultuur na de UEFA Cup-finale tussen Feyenoord en Tottenham Hotspur overwaaide naar Nederland. Daarmee wordt de F-Side gezien als een van de eerste harde kernen in Nederland, maar ook als het begin van het voetbalhooliganisme. Ze bestond in de eerste jaren voornamelijk uit baldadige jongeren van begin twintig.

Vak F in De Meer

De groep heeft de naam te danken aan het vak waar het altijd plaatsnam in het vroegere stadion De Meer, vak F. In 1989 veranderde dat nogal nadat Franz Wohlfahrt, de keeper van Austria Wien, vanuit dat vak werd bekogeld met een ijzeren staaf. Ajax naam maatregelen en plaatste hekken rondom vak F, maar de supporters verhuisden naar vak M, niet geheel toevallig naast het vak van de uitsupporters. Zodoende werd er op de mensen die op vak F bleven zitten vaak neergekeken als 'boertjes', omdat zij niet uit de échte stad zouden komen. Er ontstond een splitsing tussen de oude en nieuwe garde van Ajax' F-Side.

Slag om Beverwijk

In 1996 verliet Ajax De Meer voor de moderne Amsterdam Arena in de Bijlmer. De F-Side kreeg na gesprekken met voorzitter Michael van Praag de vakken aan de zuidkant van het doel toegewezen. Een jaar later kwam de groep enorm in opspraak, toen het tijdens de zogenaamde 'Slag om Beverwijk' in een weiland langs de A9 op de vuist ging met de eveneens gewelddadige S.C.F. Hooligans van Feyenoord. Daarbij kwam de destijds 35-jarige Ajax-supporter Carlo Picornie om het leven.

Rellen in april 2005

In 2002 kreeg de F-Side een eigen supportershome na jarenlange onderhandelingen met Ajax, de gemeente Amsterdam en de politie. Na ongeregeldheden tijdens de wedstrijd tegen Club Brugge in 2003, werd dat alweer gesloten. In 2005 brandde het home vervolgens helemaal af. De F-Side kreeg zodoende in rap tempo een gewelddadige reputatie. Rellen met rivaliserende supportersgroepen ging men niet uit de weg, waardoor Ajax een risicoclub werd. De volgende grote rel vond plaats op 17 april 2005, rondom Feyenoord – Ajax. Een van de twee supporterstreinen die vanuit Amsterdam naar Rotterdam ging, werd bij De Kuip door de politie vastgehouden en geweigerd. Daar volgde een grote confrontatie met Feyenoord-supporters. De tweede trein was alweer op de terugweg naar Amsterdam, maar werd bij Nieuwerkerk aan den IJssel door supporters tot stilstand gebracht.

Geen uitsupporters bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord

In 2009 werd uiteindelijk na nieuwe ongeregeldheden pas besloten dat er geen uitpubliek meer welkom was bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Bij wedstrijden tussen beide beloftenteams ging het daarvoor namelijk al eens mis. Sindsdien waren er nauwelijks grote rellen meer tussen beide supportersgroepen, maar dieptepunten zijn er nog altijd. Zo werd Ajacied Davy Klaassen in de bekerklassieker van 2023 bijvoorbeeld bekogeld met een aansteker en werd in september van dat jaar het treffen in Arena stilgelegd wegens vuurwerk op het veld. Niet veel later bestormden supporters van Ajax, waaronder ook de F-Side, de hoofdingang van de Arena. Men was en is het niet eens met het huidige beleid van de Amsterdammers, die een dramatische seizoenstart kennen.