Jonker stapt af van Hollandse school: zo spelen de Oranje Leeuwinnen op het WK
Het WK-voetbal voor vrouwen staat voor de deur en de Oranje Leeuwinnen zijn weer van de partij. Dat betekent dat het voorbeschouwen op wat er komen gaat weer kan beginnen en daar hoort ook de speelstijl bij. Hoe gaat bondscoach Andries Jonker het naar verwachting invullen? VoetbalNieuws neemt je mee in zijn denkwijze.
Een ander Oranje dan op het EK 2022
Eén jaar geleden waren de Oranje Leeuwinnen nog actief op het EK. Tijdens het Europese toernooi kende het elftal met Mark Parsons een andere bondscoach. Net als zijn voorganger Sarina Wiegman, die zeer succesvol was met bijvoorbeeld de EK-winst in 2017, was de Hollandse school ondanks zijn Engelse afkomst terug te zien. Oranje speelde in een 1-4-3-3 systeem maar beleefde over het algemeen een teleurstellend toernooi. Nadat de spelers met de hakken over de sloot door de groepsfase heen waren gekomen viel het doek in de kwartfinale tegen Frankrijk. Dat gaf de KNVB voldoende reden om een nieuwe koers te varen: Parsons werd ontslagen en Jonker werd aangesteld.
Jonker stapt af van het bekende
Sinds Jonker aan het roer staat bij de Oranje Leeuwinnen is er een heel andere dynamiek ontstaan. In de afgelopen oefenwedstrijden 1-4-3-3 en wordt er gespeeld in een 1-5-3-2 systeem. Wat daarin erg in opvalt is de rol van de beide backs. De linkervleugel wordt naar verwachting bestreken door Esmée Brugts, die bij PSV normaal gesproken als linksbuiten speelt. Aan de contrazijde wordt diezelfde taak naar alle waarschijnlijkheid ingevuld door Victoria Pelova, die bij haar club Arsenal ook een aanvallende rol heeft. "Hij neemt risico, want Victoria Pelova en Esmée Brugts zijn aanvallers, maar in dit spelsysteem verdedigers", zei analist Leonne Stentler al eerder tegenover de NOS.
Naast de veelbesproken vleugelposities is er ook een opvallende toevoeging centraal in de verdediging aan te merken. Aanvoerder Sherida Spitse, die normaal gesproken een rol op het middenveld heeft, acteerde tijdens de laatste oefenwedstrijd als één van de drie centrale verdedigers. Met haar voetballende vermogen is zij in staat om snel de juiste mensen vanuit achteruit te bereiken.
Twee spitsen, geen Miedema
In het nieuwe systeem van Jonker is plaats voor twee spitsen. Daar maakt Vivianne Miedema geen onderdeel van uit. De all-time topscorer van de Oranje Leeuwinnen revalideert momenteel van een kruisbandblessure en moet het WK daarom aan haar neus voorbij laten gaan. Dat betekent wel dat er kansen komen voor anderen.
Naar verwachting worden Lieke Martens en Lineth Beerensteyn de twee aanvallers die het moeten gaan doen. Martens tijdens haar hele loopbaan al als linksbuiten, maar wordt nu één van de twee spitsen voorin. Dat heeft volgens Stentler een voordeel. "Martens moest onder Parsons als een heel verdedigende linksbuiten spelen. Bij Jonker heeft ze nu een meer vrije rol als aanvallend duo met Lineth Beerensteyn", besluit de analist, die daaraan toevoegt dat Beerensteyn het de verdedigers vooral lastig maakt met haar loopvermogen.