Agnelli: 'Blijven ze in Nederland kijken als Ajax, Feyenoord of PSV nooit meedoen'
Andrea Agnelli stelt dat de machtpositie van de UEFA te groot is geworden en denkt dat de Europese Super League de enige oplossing is om dit te doorbreken. Met de invoering van de nieuwe competitie zou er volgens de Italiaan een eerlijker speelveld ontstaan.
Agnelli vertrok onlangs bij Juventus wegens misstanden bij de club. De Italiaan maakte zich toen al hard voor de invoering van de Super League en is daar na zijn vertrek nog steeds mee bezig. "De monopolieposite en de macht van de UEFA moeten worden doorbroken om clubs financieel een stabiele toekomst te bieden", begint Agnelli in gesprek met De Telegraaf. "Eentje waarbij ze niet omvallen als ze zich een keer niet kwalificeren voor Europees voetbal. Dat is een schrikbeeld voor iedere club. Ajax werd in 2019 kampioen van Nederland, won de beker en de Johan Cruijff Schaal en speelde de halve finale van de Champions League. Twee maanden daarna had de club zomaar uitgeschakeld kunnen worden in de voorronde van de nieuwe Champions League."
Volgens Agnelli zorgt de ongelijke verdeling van het geld er voor dat bij aanvang van vele competities de winnaar al duidelijk is. "Als het zo voorspelbaar blijft als nu zal het grote publiek vervreemd raken van het voetbal. Blijven ze in Nederland naar het internationale voetbal kijken als Ajax, Feyenoord of PSV nooit kans maken om te winnen of zelfs mee te doen", vraagt de 47-jarige Italiaan zich af. "Vandaar een andere Europese competitie met diverse divisies met een promotie- en degradatieregeling. Onder voorwaarden die gelijke kansen bieden aan clubs."
Ondanks de nieuwe insteek van de Europese competitie, blijft de Eredivisie van belang voor de Nederlandse ploegen. "Ajax, Feyenoord en PSV hebben de Eredivisie nodig en andersom. Deelname aan de ESL bereik je via kwalificatie in de nationale competitie. Een sterke gelijkwaardige nationale competitie is in ieders belang." Agnelli ziet dat enkel de Premier League blijft groeien. "Ze halen jaarlijks zo’n vier miljard euro op, Spanje ongeveer de helft, Duitsland 1,5 miljard en Nederland 100 miljoen euro. De Engelse dominantie bedreigt ook het Europese voetbal. In de Champions League gaat het vanaf de kwartfinales om de Engelse clubs en drie, vier anderen zoals Real Madrid, FC Barcelona, PSG en Bayern München, met incidenteel een outsider zoals Ajax in 2019."