WK 2022 in Qatar: welke speelsteden en stadions staan Oranje te wachten?
Het WK voetbal in Qatar komt met de dag dichterbij. Op maandag 21 november staat de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het programma tegen Senegal. Dat duel wordt gespeeld in het ‘Al Thumama Stadium’, in Doha. In welke steden wordt er eigenlijk gespeeld en welke stadions zijn er allemaal? VoetbalNieuws zet het voor je op een rij.
Acht stadions verdeeld over vijf speelsteden
De organisatie van het WK in Qatar heeft acht stadions beschikbaar gesteld in vijf speelsteden. Opvallend hieraan is dat de helft van alle stadions gelegen is in Doha, de hoofdstad van Qatar. In vergelijking met voorgaande WK’s is het aantal speelsteden en stadions wat kleiner dan dat we gewend zijn. Tijdens de laatste editie in Rusland waren er liefst elf speelsteden met twaalf stadions, in 2014 in Brazilië was die verhouding twaalf om twaalf.
De vijf speelsteden die het decor vormen voor het toernooi zijn Doha, Lusail, Al-Khor, Al-Rayyan en Al-Wakrah. Zoals gezegd vinden we in de hoofdstad vier stadions terug: het Khalifa International Stadium, het Al Thumama Stadium, Stadium 974 en Education City Stadium. In Lusail staat het stadion waar de finale wordt gespeeld: het Lusail Iconic Stadium. In Al-Khor vinden we het Al Bayt Stadium terug als thuishaven en in Al-Wakrah staat het Al Janoub Stadium (foto). In Al-Rayyan is het Ahmad Bin Ali Stadion gebouwd.
Doha
Khalifa International Stadium
Het Khalifa International Stadium is een stadion dat al bestond voordat het WK voetbal in Qatar werd aangekondigd. Toch is het flink gerenoveerd, waardoor er nu plek is voor 40.000 toeschouwers. De vesting geldt als de belangrijkste in Doha en is ook wel bekend als het National Stadium in Qatar. In dit stadion zullen voornamelijk groepswedstrijden, één wedstrijd uit de achtste finales en de wedstrijd om de bronzen plak worden gespeeld. Het Nederlands elftal speelt er op 25 november tegen Ecuador. Mocht Oranje als groepswinnaar eindigen, dan mag het er weer in aantreden.
Al Thumama Stadium
In tegenstelling tot het Khalifa International Stadium, is het Al Thumama Stadium wel specifiek voor het WK gebouwd. Zo’n 40.000 supporters kunnen er gaan genieten van de WK-wedstrijden. Het design van het stadion is gebaseerd op de klederdracht van de lokale bevolking in Doha: het stelt een hoofddeksel voor. In dit stadion worden groepswedstrijden, één wedstrijd van de laatste zestien en één kwartfinale gespeeld. Op 21 november komt Oranje er in uit tegen Senegal.
Stadium 974
Ook het Stadium 974 is speciaal gebouw voor het toernooi. Het stadion is gelegen aan een haven en de constructie is gebaseerd op scheepscontainers. Je kan er net geen 40.000 supporters in kwijt en wanneer het toernooi op zijn einde is, zal het weer worden afgebroken. Er worden voornamelijk groepswedstrijden in gespeeld en één achtste finale.
Education City Stadium
In het Education City Stadium is plaats voor zo’n 40.000 toeschouwers, maar er kleeft iets bijzonders aan. Nadat de laatste wedstrijd in deze vestiging is gespeeld, zullen er 15.000 plekken af worden gebouwd. Die zitplekken zullen worden gedoneerd aan een derdewereldland. Het gaat wel even duren voordat dat laatste duel wordt gespeeld, aangezien één van de kwartfinales in deze vestiging afgewerkt gaat worden. Verder zullen er groepswedstrijden en één achtste finale in worden gespeeld.
Lusail
Lusail Stadium
Het Lusail Stadium is het grootste stadion dat op het WK in Qatar te bewonderen is. In deze vestiging kunnen 80.000 fans worden geherbergd. Buiten dat het de grootste capaciteit heeft, is het ook het decor van de belangrijkste wedstrijd van het toernooi: de finale. Naast de finale worden er ook één halve finale, één kwartfinale, één achtste finale en zes groepswedstrijden gespeeld.
Al-Khor
Al Bayt Stadium
Het Al Bayt Stadium heeft een zeer bijzonder design. Het bootst de tent na waar de nomaden in Qatar vroeger in leefden. Het stadion bestond al langer en destijds konden er ‘slechts’ 12.000 supporters in. Tijdens WK is dit aantal opgeschaald tot 60.000. In deze vesting wordt de openingswedstrijd tussen Qatar en Ecuador gespeeld en daarnaast is het ook decor voor groepswedstrijden, één achtste finale, één kwart finale en één halve finale. Het Nederlands elftal speelt er de derde groepswedstrijd in tegen het gastland.
Al-Rayyan
Ahmad Bin Ali Stadium
Ook het Ahmad Bin Ali heeft plek voor 40.000 toeschouwers. Het design van het stadion is gebaseerd op de woestijn, waar het ook geografisch aan verbonden is. De ‘bak’ is speciaal gebouwd voor het WK en heeft het oude stadion dat op die plek stond vervangen. In dit stadion worden verschillende groepswedstrijden en één achtste finale gespeeld.
Al-Wakrah
Al Janoub Stadium
Het Al Janoub Stadium is gebouwd in de vorm van een vissersboot, die de Qatarese bevolking gebruikt om naar parels te duiken. Er is net als bij zo veel stadions plek voor 40.000 fans en het is ook speciaal gebouwd voor het toernooi. In dit stadion worden groepswedstrijden gespeeld en één achtste finale.