Dit zijn de tien duurste Ajax-aankopen aller tijden: Brobbey keert eindelijk terug
- Tom Dieleman
Met een transfersom van 31,25 miljoen euro is Steven Bergwijn de duurste Ajacied aller tijden. Daarmee verpulverden H2 - Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar - het transferrecord, dat anderhalf jaar lang op de naam van Sébastien Haller stond. Wie zijn de tien duurste aankopen van de Amsterdammers? Zijn de hoge uitgaven te verantwoorden? VoetbalNieuws zet het voor je op een rijtje.
1. Steven Bergwijn - 31,25 miljoen euro
Vrijdag werd dan ein-de-lijk de komst van Bergwijn naar Ajax wereldkundig gemaakt. Het voormalig exponent uit de eigen jeugdopleiding komt voor ruim dertig miljoen euro over van Tottenham Hotspur en zette zijn krabbel onder een contract tot medio 2027. Voor de Nederlands international ligt het shirt met rugnummer 7 klaar in de Johan Cruijff ArenA.
2. Calvin Bassey - 23 miljoen euro
Met het vertrek van Lisandro Martínez naar Manchester United moesten de Amsterdammers snel op zoek naar een vervanger in de het centrum van de verdediging. Ajax had binnen de kortste keren een passende oplossing gevonden: Calvin Bassey draaide een topseizoen bij Rangers FC en bereikte met de Schotse club zelfs de finale van de Europa League. Manager Giovanni van Bronckhorst schoolde de voormalig linksback om tot centrale verdediger en dat pakte zeer goed uit. Bassey kwam voor 23 miljoen euro over naar Amsterdam en dat bedrag kan door bonussen oplopen tot 26,5 miljoen euro.
3. Sébastien Haller - 22,5 miljoen euro
In januari 2021 durfde Marc Overmars - destijds de eindverantwoordelijke op technisch gebied - het aan: er werd met 22,5 miljoen euro een transferrecord gebroken voor Haller. Nadat de spits bij West Ham United de hooggespannen verwachtingen niet waar kon maken, sloeg Ajax toe. Met 47 treffers en zestien assists in 65 officiële duels maakte de Ivoriaans international indruk.
Afgelopen seizoen werd Haller topscorer van de Eredivisie met 21 goals. Daarnaast scoorde hij erop los in de groepsfase van de Champions League: tien treffers in zes duels. Zijn sterke spel leverde hem begin juli een toptransfer naar Borussia Dortmund op. BVB betaalt Ajax een bedrag van 31 miljoen euro.
4. David Neres - 17,4 miljoen euro
Neres verhuisde in januari 2017 van São Paulo naar Ajax. De Braziliaanse aanvaller groeide uit tot een bepalende basisspeler. Tijdens de glansrijke Champions League-campagne in het seizoen 2018/19 was de dribbelaar enorm belangrijk door onder meer te scoren in de kwartfinale tegen Juventus.
Zijn spel maakte dermate indruk dat het Chinese Guangzhou Evergrande in 2019 vijftig miljoen euro wilde betalen: dat bod werd afgeslagen door Overmars. In het afgelopen seizoen werd de rol van de international steeds kleiner. Uiteindelijk volgde in januari 2022 een verkoop: Shakhtar Donetsk maakte twaalf miljoen euro over aan Ajax. Voor die club speelde hij uiteindelijk nooit. Dat had alles te maken met de Rusland-Oekraïne oorlog die in februari van dit jaar uitbrak: Benfica kocht hem deze zomer voor 15,3 miljoen euro.
5. Brian Brobbey - 16,35 miljoen euro
Op 22 juli kwam de transfersoap van Brian Brobbey eindelijk ten einde. De fysiek sterke spits voelde zich ondergewaardeerd bij Ajax en maakte de overstap naar RB Leipzig, waar trainer Julian Nagelsmann grote plannen had met het jeugdproduct van Ajax. Nagelsmann vertrok echter direct naar Bayern München en Brobbey viel minder in de smaak bij zijn opvolger. Leipzig verhuurde Brobbey het afgelopen halfjaar aan Ajax en daar beleefden zowel de Amsterdamse club als Brobbey zelf goede herinneringen aan. Na wekenlange onderhandelingen besloot Leipzig de jonge spits te laten gaan voor een transfersom van 16,35 miljoen euro, een bedrag dat kan oplopen tot 19,35 miljoen euro door bonussen.
6. Miralem Sulejmani - 16,25 miljoen euro
Na een geweldig seizoen in het shirt van sc Heerenveen werd Sulejmani ingelijfd door Ajax in 2008. Bijna een decennium gold de linkspoot als duurste aankoop ooit. De inmiddels 33-jarige Serviër wist echter nooit te imponeren in het shirt van De Godenzonen en vertrok in 2013 via de achterdeur op transfervrije basis naar Benfica. De aanvaller zit momenteel zonder club nadat zijn contract bij het Zwitserse Young Boys afliep.
7. Daley Blind - 16 miljoen euro
Het kind van de club maakte in 2014 een droomtransfer naar Manchester United en keerde na een vierjarig avontuur in Engeland in 2018 terug bij Ajax. In de ambitie de Europese top te bestormen zette Overmars destijds in op de terugkeer van ervaren spelers. Het eerste seizoen met Blind weer in de gelederen werd prompt de dubbel gewonnen en de halve finale van de Champions League bereikt.
Onder Erik ten Hag was Blind altijd onomstreden. Eerst voornamelijk als centrale verdediger en het afgelopen seizoen vooral als linksback. Nog altijd geldt de multifunctionele speler als belangrijke kracht bij Ajax. Met 92 interlands voor het Nederlands elftal kan Blind buigen op ruimschootse internationale ervaring.
8. Antony - 15,75 miljoen euro
De vraag lijkt vooral hoe lang Antony nog actief is op de Nederlandse velden. De geruchtenmolen over een eventuele transfer draait op volle toeren voor één van de grote smaakmakers van het huidige Ajax. Onder meer Manchester United is naar verluidt bijzonder geïnteresseerd.
De Braziliaanse publiekslieveling draait verdedigers in de Eredivisie én in de Champions League geregeld tureluurs. In 2020 werd een kleine zestien miljoen euro op tafel gelegd om de aanvaller los te weken van São Paulo, dezelfde club waar Neres 3,5 jaar eerder van werd gekocht.
9. Quincy Promes 15,7 miljoen euro
Promes beleefde zijn grote doorbraak bij FC Twente. Vervolgens groeide hij bij Spartak Moskou uit tot dé grote man in de Russische competitie. Een toptransfer naar Sevilla volgde, maar in Spanje kwam de buitenspeler niet geheel uit de verf en werd hij zelfs als wingback gebruikt. Na één jaar in Andalusië haalde Ajax de international terug naar de Eredivisie.
Na een weifelende start beleefde Promes uiteindelijk een ijzersterk seizoen in de jaargang 2019/20. In zijn tweede seizoen bij Ajax ging het minder, zowel op persoonlijk als sportief gebied. De buitenspeler zou betrokken zijn geweest bij een steekpartij op een familiefeest en wordt inmiddels door het Openbaar Ministerie verdacht van meerdere misdrijven, waaronder poging tot moord. Een transfer leek voor alle partijen de beste oplossing. In februari 2021 keerde hij terug bij Spartak. De Russen betaalden Overmars 8,5 miljoen euro voor Promes.
10. Edson Álvarez - 15 miljoen euro
Er heerste aanvankelijk scepsis over de toegevoegde waarde van de Mexicaan aan het spel van Ajax. Álvarez staat niet bekend als de meest technische voetballer en werd daardoor veelvuldig bekritiseerd. Uiteindelijk vond hij zijn draai en is de controlerende middenvelder niet meer weg te denken uit de basis.
Samen met het centrale duo Jurriën Timber en Lisandro Martínez vormt Álvarez de Bermudadriehoek. Het lage aantal tegendoelpunten dat Ajax in het afgelopen seizoen tegen kreeg, wordt voor een belangrijk deel op het conto van het trio geschreven. In 2019 werd hij voor 15 miljoen euro gekocht van CF América uit zijn vaderland Mexico.
Conclusie
Qua transferuitgaven voor individuele spelers staat Ajax op eenzame hoogte in de Eredivisie. Toch lijken de transferuitgaven wél te verantwoorden. Van de tien duurste inkomende namen ooit in Amsterdam gelden alleen Sulejmani en Marin (en Promes in iets mindere mate) als flops. De andere zeven spelers voldeden volledig aan het hoge verwachtingspatroon.
Het betalen van torenhoge bedragen betekent niet dat er geen geld meer kan worden verdiend: daarvan is de uitgaande transfer van Haller het schoolvoorbeeld. Daarnaast lijkt het een vanzelfsprekendheid dat Álvarez en Antony voor gigantische sommen uit de hoofdstad zullen vertrekken. Tadic en Blind hebben het niveau van Ajax omhooggehaald en de club internationaal weer op de kaart gezet.
Bron: Transfermarkt.de