"Roemeen was ooit in beeld bij Feyenoord, Marin niet eerlijk behandeld bij Ajax"
In het Beierische Würzburg, Duitsland, bevindt zich het Roemeense team ter voorbereiding op hun achtste finale tegen Nederland tijdens het EK 2024. Verrassend genoeg kwalificeerde Roemenië zich als groepswinnaar van poule E, na een indrukwekkende 3-0 overwinning op Oekraïne, een 2-0 nederlaag tegen België en een 1-1 gelijkspel tegen Slowakije. Hoewel alle teams in de groep vier punten behaalden, plaatste Roemenië zich dankzij het beste doelsaldo. Dat succes roept herinneringen op aan de laatste ontmoeting tussen Nederland en Roemenië op een EK, in 2008, toen Oranje met 2-0 won en uiteindelijk door Rusland werd uitgeschakeld. Dat scenario, uitschakeling tegen een underdog, hopen we op dit toernooi absoluut te voorkomen. Géén Rusland of Tsjechië 2.0, is het sentiment, maar wellicht toch ook de angst na wisselvallige prestaties in de groepsfase.
Impressie in Roemenië
VoetbalNieuws sprak met Remus Raureanu, een vooraanstaand voetbaljournalist van het Roemeense sportmedium Fanatik, over de verwachtingen en voorbereidingen van Roemenië. Hij volgt Roemenië op de voet gedurende het toernooi en reisde al van München via Keulen naar Frankfurt. "In Roemenië is iedereen onder de indruk van de prestaties van het team", begint Remus enthousiast. "Voorafgaand aan het EK speelden we oefeninterlands tegen Bulgarije en Liechtenstein, die beide in 0-0 eindigden. Velen dachten daarom dat Roemenië geen enkel punt zou pakken in deze groep. Maar nu staan we in de achtste finales. Vooral de overwinning tegen Oekraïne was indrukwekkend. Tegen België speelden we ook prima, ondanks de nederlaag."
Doelpunt Roemenië🚨!
— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) June 17, 2024
53' Răzvan Gabriel Marin
Roemenië 2-0 Oekraïne
Bekijk de wedstrijd live via: https://t.co/qSHMvVTi2E#EURO2024 pic.twitter.com/R7xs5zB3Cx
Kansen tegen België
Remus legt uit dat Roemenië tegen België kansen had op een resultaat. "Na de 1-0 van België had Dennis Man een één-op-één kans met Koen Casteels, maar hij miste. Na de wedstrijd tegen Oekraïne verloren onze spelers wat energie, wat leidde tot fysieke problemen. Dat was waarschijnlijk ook een reden voor de nederlaag tegen België. Het was moeilijk voor bondscoach Edward Iordanescu om dezelfde energie op te roepen."
Nostalgie met de Iordanescu's
De naam Iordanescu roept nostalgie op, aangezien de vader van Edward, Anghel Iordanescu, de coach was tijdens de WK’s van 1994 en 1998. Met legendarische spelers zoals Gheorghe Hagi en Gheorghe Popescu bereikte Roemenië toen de kwartfinales. "Dat was ons beste team ooit", herinnert Remus zich. "De spelers van nu komen daar niet bij in de buurt. Onze beste speler tegenwoordig is aanvoerder Nicolae Stanciu, die in Saudi-Arabië speelt bij Damac FC. De speler op het hoogste niveau is echter Radu Dragusin, die door Tottenham Hotspur werd gekocht van Genoa voor dertig miljoen euro. Tegen Nederland zal hij voor het eerst echt getest worden in het nationale team."
Doelpunt Roemenië🚨!
— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) June 17, 2024
29' Nicolae Stanciu
Roemenië 1-0 Oekraïne
Bekijk de wedstrijd live via: https://t.co/qSHMvVTi2E#EURO2024 pic.twitter.com/1lyUTa43AL
Verdedigende speelstijl en belangrijke spelers
Over de tactiek van Roemenië zegt Remus: "Roemenië verdedigt diep op eigen helft en probeert via counters gevaarlijk te worden. We hebben de juiste spelers voor die speelstijl, zoals Denis Dragus en Florinel Coman. Man was ooit in beeld bij Feyenoord als vervanger van Luis Sinisterra of Steven Berghuis, maar Steaua verkocht hem aan Parma in de Serie A."
Een groot probleem voor Roemenië is het ontbreken van linksback Nicusor Bancu door een schorsing. "We hebben twee opties: Vasile Mogos en Deian Sorescu, maar beide zijn rechtsbenig. Toch denk ik niet dat Iordanescu de formatie zal veranderen; hij blijft bij zijn vertrouwde 4-1-4-1, want er is ook geen tijd om nu nog wat anders te gaan proberen."
Zwakke punten en kansen voor Oranje
Remus benoemt ook de zwakke punten van Roemenië. "We hebben geen lange spelers en zijn daardoor kwetsbaar bij standaardsituaties. Oranje kan hier gevaarlijk worden. Onze hoop ligt bij Dragusin en Andrei Burca in de luchtduels. Daarnaast hebben we Marius Marin als enige echte controleur, wat kansen kan bieden voor Nederland. Razvan Marin, die bij Ajax geen succes had, speelt nu goed in Italië."
Speler met blauw haar absolute verrassing
Een opvallende speler in het Roemeense team is Andrei Ratiu. "Ratiu is de grootste verrassing van het toernooi", vertelt Remus. "Hij speelde ooit tien wedstrijden voor ADO Den Haag, maar zijn echte doorbraak kwam via Villarreal C, B en uiteindelijk het eerste van Rayo Vallecano. Niemand in Roemenië wist eigenlijk van zijn bestaan af. Hij is opgegroeid in Spanje en spreekt nauwelijks Roemeens, hoewel hij dat nu beter doet. Ratiu speelt met blauw haar, wat hem de bijnaam 'Sonic' heeft opgeleverd, verwijzend naar het bekende videogamepersonage. De reden voor zijn blauwe haar is onbekend, maar in Roemenië maken we ons er niet druk om. Hij speelt geweldig en is onze grootste verrassing, dus dan laten we hem lekker doen wat hij wil."
Marin: van Ajax-flop naar solide middenvelder in de Serie A
Over Razvan Marin zegt Remus: "Marin is een interessante speler. Hij werd door Ajax gekocht van Standard Luik voor een aanzienlijk bedrag, maar het lukte hem niet om aan de verwachtingen te voldoen, vooral omdat hij vergeleken werd met Frenkie de Jong, wat een zware last was. Marin is meer een box-to-box middenvelder en geen spelmaker zoals De Jong. Na zijn periode bij Ajax is hij naar Italië gegaan, waar hij speelde voor Cagliari en nu Empoli. Daar doet hij het goed en heeft hij zijn carrière weer op de rails gekregen."
Interne spanningen bij Oranje?
In Roemenië leeft het feit dat de spelers van Oranje en bondscoach Ronald Koeman mogelijk niet op goede voet met elkaar zouden leven, door de 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk in de laatste wedstrijd. Het vertrouwen zou weg zijn, schrijft de Roemeense pers, wellicht een beetje overdrijvend daarin. Iordanescu heeft daarentegen een zeer goede relatie met zijn spelers, mede omdat er weinig sterspelers zijn en de hiërarchie nagenoeg gelijk is. "Er zijn geen spelers die zomaar problemen veroorzaken door te gaan muiten. Maar ik denk ook dat Oranje vergeleken met een aantal jaar geleden ver is afgezakt. De sterspelers zijn er niet echt meer. Roemenen zijn opgegroeid met Marco van Basten, Ruud Gullit, Marc Overmars, Edgar Davids, Wesley Sneijder, Robin van Persie en Clarence Seedorf. En iedereen kent Johan Cruijff. Hagi en Popescu spraken altijd over Cruijff als een messias. Ook ons voetbal is door hem beïnvloed, het is Cruijff voor en na. Er is in Roemenië veel respect voor Nederland."
Roemeense verwachtingen
"Roemenië gelooft erin dat ze Nederland kunnen verslaan, want we hebben al voor een verrassing gezorgd. Roemenië kan gevaarlijk zijn als het in het eerste halfuur geen goal tegen krijgt. Als Oranje met 0-1 voorkomt, denk ik dat het al gelopen zaak is. Als Nederland niet in staat is om de Roemeense defensie snel kapot te spelen, dan wordt het wel lastig. Roemenië heeft daarentegen weinig spelers die het verschil maken aan de bal. We moeten het echt vanuit het verdedigen en de counters hebben. Dus als we al achter komen, wordt het heel lastig. Er is geen ander scenario voor Roemenië dan verdedigen, want we hebben gewoon geen andere wapens. Ik hoop op een 1-1 gelijkspel, en dat we dan in de verlenging of na strafschoppen het verschil maken", besluit Remus.