Frankrijk onder de loep: zo kan Oranje de vice-wereldkampioen verslaan
Vrijdagavond treedt Oranje in Leipzig aan tegen Frankrijk in de tweede groepswedstrijd van het EK. De Fransen wonnen hun openingswedstrijd nipt met 0-1 van Oostenrijk, terwijl Nederland ternauwernood met 1-2 van Polen won. Beide teams hebben dus een goede start gemaakt en zullen gebrand zijn op een overwinning, om een vroege plek in de achtste finales veilig te stellen. VoetbalNieuws.nl blikt in een uitgebreide analyse vooruit op het duel dat Kylian Mbappé vermoedelijk vanaf de tribune aanschouwt.
Tactische analyse Nederland - Frankrijk
In welke formatie speelt Frankrijk?
Frankrijk staat bekend om zijn pragmatische benadering onder leiding van bondscoach Didier Deschamps. Bij Les Bleus ligt de nadruk op een sterke defensieve organisatie en het aanpassen aan de tegenstander. Dat is zichtbaar in hun formatie, meestal een 4-3-3, die zonder bal verandert in een compact 4-5-1. Op het middenveld vormen N'Golo Kanté en Adrien Rabiot een solide duo dat verdedigend sterk is en aanvallende impulsen kan geven. Antoine Griezmann speelt vóór hen en heeft de vrijheid om aanvallende acties te ondernemen.
In de aanval zijn Ousmane Dembélé en Marcus Thuram de vleugelaanvallers, terwijl Olivier Giroud de spitspositie inneemt bij afwezigheid van de geblesseerde Mbappé. De sterspeler liep tegen Oostenrijk een gebroken neus op. Daardoor wordt er geen risico genomen. Giroud biedt ervaring en fysieke aanwezigheid in de voorhoede, wat zorgt voor een extra dimensie in de Franse aanval.
Verdedigend speelt Frankrijk zeer compact en georganiseerd. Tegen Oostenrijk schakelden ze zonder bal over naar een 4-5-1-formatie, waarbij Griezmann zich terugtrekt om een extra middenvelder te worden. Dembélé en Thuram zakken diep terug om de opkomende backs van de tegenstander af te stoppen. Nederland moet daarom balverlies op gevaarlijke plekken vermijden, vooral op de rechterkant van de verdediging, waar Frankrijk vaak toeslaat. In maart 2023 ging dat in het onderlinge kwalificatieduel hopeloos mis voor Oranje. Na 21 minuten stond het al 3-0 voor de vice-wereldkampioen. Eerst verloor Kenneth Taylor veel te makkelijk een duel van Antoine Griezmann, daarna liet Marten de Roon zich in zijn rug verrassen door Mbappé.
Wat zijn de kwaliteiten van Frankrijk?
Frankrijk loert dus voortdurend op fouten van de tegenstander om snel te kunnen counteren. Elke fout kan leiden tot een snelle tegenaanval van de Fransen, wat hun grootste kracht is. Dat gebeurde tegen Oostenrijk ook al vroeg in de wedstrijd, toen rechtsback Stefan Posch een stevig duel verloor van Hernández en Mbappé op links werd gelanceerd. De kersverse aanwinst van Real Madrid schoot de bal in het zijnet, maar had de wedstrijd al snel kunnen openbreken wanneer hij het doel had getroffen. Ook zonder Mbappé blijft Frankrijk gevaarlijk via snelle counters, met Giroud als aanspeelpunt en Thuram op de brommer.
Hernández speelt als linksback vaak ver naar voren, terwijl Koundé op rechts achterblijft. Daardoor krijgen de Franse aanvallers de vrijheid om van positie te wisselen. Koeman legt sinds de start van de voorbereiding de nadruk op het meeverdedigen van de vleugelaanvallers. Xavi Simons is van nature niet zo'n speler. Zo liet hij zich tegen Polen her en der verrassen door Nicola Zalewski. Jeremie Frimpong is dat wél. Kijk dus niet raar op wanneer Koeman de rechterflankspeler van Bayer Leverkusen als rechtsbuiten tegenover sneltrein Hernández plaatst, óf voor een 5-3-2-formatie kiest.
Vooral de Franse linkerflank is dynamisch, met wisselingen tussen Thuram en Hernández. De rechterkant is voorspelbaarder, met Dembélé die breed blijft en Griezmann die naar binnen trekt. Dat maakt Frankrijk flexibel en moeilijk te verdedigen.
Hier liggen de kansen voor Oranje
Oranje kan echter kansen creëren door gebruik te maken van hun sterke middenveld. Tijjani Reijnders kan met zijn loopacties gevaarlijk worden, vooral door te profiteren van de ruimte die ontstaat als de Franse centrale verdedigers terugplooien. Trekballen naar de rand van de zestien zijn ook een zwakke plek in de Franse verdediging. In onderstaande video zie je hoe Chili in een vriendschappelijke wedstrijd op die wijze scoort tegen Frankrijk.
Frankrijk in eigen huis op achterstand! 🥶
— Ziggo Sport Voetbal (@ZS_Voetbal) March 26, 2024
Marcelino Nunez doet het voor Chili en dus moeten de Fransen in de achtervolging 💫#ZiggoSport #EURO2024 #FRACHI pic.twitter.com/jJninVwocC
De vleugelaanvallers van Frankrijk laten weinig ruimte aan de backs van Oranje. Wanneer Denzel Dumfries naar voren sprint, zal Thuram hem volgen tot aan de achterlijn. Dat betekent daarentegen dat passkoningen Jerdy Schouten en Joey Veerman veel ruimte krijgen om het spel te verdelen. Een belangrijk punt voor Oranje is het behouden van kalmte in balbezit en het dwingen van Frankrijk om diep op de eigen helft te verdedigen. Tot dusver heeft de ploeg van bondscoach Ronald Koeman bewezen dat aspect goed te beheersen.
Frankrijk – Nederland wordt in ieder geval een wedstrijd waarin de organisatie en precisie van Oranje cruciaal zal zijn om een goed resultaat te boeken tegen het solide en gevaarlijke team van Deschamps. Frankrijk zal de eerste echte test zijn voor Oranje om te laten zien hoe bestand het is tegen de hoogst mogelijke weerstand. In de laatste onderlinge ontmoeting, in oktober 2023, werd nipt met 1-2 verloren. De samenvatting van die wedstrijd zie je hieronder.
Oranje moet het vizier op scherp hebben staan
Oranje moet niet alleen verdedigen tegen de Franse aanval, maar ook het eigen spel durven te spelen. Dat deden de Oostenrijkers bij vlagen ook, wat tot spaarzame mogelijkheden leidde. Tegen Polen hadden Memphis Depay, Cody Gakpo en Xavi Simons hun vizier nog niet helemaal op scherp staan. Oranje was onnauwkeurig in de eindfase. Tegen de Fransen kan dat niet nogmaals worden geoorloofd.
De laatste keer dat Nederland en Frankrijk op een eindtoernooi tegenover elkaar stonden, was op het EK van 2008. De mannen van toenmalig bondscoach Marco van Basten overrompelden die van Raymond Domenech, met name in de tweede helft. In de zomerzon van Bern werd het maar liefst 4-1, met de legendarische kreet van Evert ten Napel. 'C'est passé voor de Fransen!', riep de commentator. In het stadion waar Simons tweewekelijks schittert voor de plaatselijke RasenBallsport, kan het zomaar zo’n EK-avond worden. We zijn er tenslotte wel weer eens aan toe.
Hoe laat begint Nederland - Frankrijk?
Nederland – Frankrijk begint vrijdag om 21.00 uur. De wedstrijd is vanaf dat tijdstip live te volgen bij VoetbalNieuws.nl. Het daarvoor bestemde blog komt te zijner tijd online.