Dit zijn de sterktes en zwaktes van Oranje-tegenstander Polen

Dit zijn de sterktes en zwaktes van Oranje-tegenstander Polen

16 juni om 10:32
Laatste update: 16 juni om 10:32

Zondagmiddag speelt het Nederlands elftal haar eerste groepswedstrijd op het EK in Duitsland tegen Polen. De Polen, onder leiding van bondscoach Michal Probierz, zijn de underdog in een poule die verder bestaat uit Frankrijk en Oostenrijk. Toch is het goed om te weten wat het team voor Oranje mogelijk in petto heeft. VoetbalNieuws.nl biedt je een diepgaande blik op de tactiek en de belangrijkste spelers van de tegenstander van wie gewonnen móét worden om lekker aan het toernooi te beginnen.

Tactische analyse Polen

Wat is de vermoedelijke opstelling van Polen tegen Nederland?

Polen zal naar verwachting in een 3-5-2-formatie aantreden, waarbij de aanvallende backs in balverlies mee terugzakken. Probierz, bekend om zijn defensieve stabiliteit en pragmatische aanpak, heeft Polen opnieuw leven ingeblazen na de weinig succesvolle periode onder Fernando Santos. De man die in 2016 met Portugal Europees kampioen werd, verloor drie van zijn eerste vijf EK-kwalificatiewedstrijden en werd met pek en veren de laan uit gestuurd.

De verdedigende kern bestaat uit Jakub Kiwior (Arsenal), Jan Bednarek (Southampton) en Pawel Dawidowicz (Hellas Verona). Die drie mandekkers staan bekend om hun fysieke kracht en overmacht in de lucht, wat ze moeilijk te passeren maakt bij hoge ballen. Wojciech Szczesny, de ervaren doelman van Juventus, is een betrouwbare schakel onder de lat. Polen zal waarschijnlijk compact verdedigen, met vijf verdedigers die de breedte van het veld bewaken. Dat maakt het voor Oranje mogelijk lastig om door het centrum te spelen, waardoor ze naar de flanken worden gedwongen.

Waar liggen de kwaliteiten van het Poolse team?

Aanvallend leunt Polen zwaar op hun wingbacks: Nicola Zalewski van AS Roma en Przemyslaw Frankowski van RC Lens. Beide spelers hebben de taak om de gehele flanken te bestrijken en vanaf daar de voorzetten te geven. Bij afwezigheid van de voorlopig geblesseerde superspits Robert Lewandowski, zullen Karol Swiderski (Hellas Verona) en/of Krzysztof Piatek (Istanbul Basaksehir) vermoedelijk als diepe nummers negen fungeren. Piotr Zielinksi (Napoli) is de creatieve spil op het middenveld, vaak ondersteund door Bartosz Slisz en Jakub Piotrowski, die zorgen voor dynamiek en lengte.

Zalewski en Frankowski zijn cruciaal voor het creëren van kansen. Hun dribbels en voorzetten maken hen tot belangrijke wapens in het Poolse arsenaal. Nederland moet oppassen voor snelle counters, vooral omdat Polen de neiging heeft om lange ballen naar voren te jagen en de twee sneltreinen in stelling te brengen. In onderstaande video's zie je hoe Polen vaak met lange ballen naar de zijkanten tot kansen en ook tot goals komt.

Een van de belangrijkste uitdagingen voor Ronald Koeman zal zijn om Oranje dusdanig op te stellen dat de aanvallende impulsen van de Poolse wingbacks worden geneutraliseerd en dat de lange ballen überhaupt niet gegeven kunnen worden. Denzel Dumfries en Nathan Aké moeten alert zijn op de overlappende runs van Zalewski en Frankowski. Door hen vroeg te storen en te verhinderen dat ze gevaarlijke voorzetten kunnen geven, kan Nederland de angel uit het spel van de Polen halen.

Waar liggen de zwaktes van Polen?

Polens aanvalsdrift biedt Oranje kansen in de omschakeling. Wanneer de Poolse wingbacks hoog staan, ontstaan er ruimtes achter hen die benut kunnen worden door jongens als Cody Gakpo, Xavi Simons, Jeremie Frimpong of Donyell Malen. Snel spel en diepe loopacties zonder bal zullen cruciaal zijn om daar op in te spelen. Oranje liet in beide recentelijke oefenduels, tegen Canada en IJsland (tweemaal 4-0), al zien dat het dat uitermate goed beheerst. Iets wat de Poolse bondscoach Probierz ongetwijfeld ook weet.

Oranje moet geduld tonen aan de bal en gebruik maken van slimme sleutelpasses om de compacte defensie van Polen uit elkaar te trekken. De creativiteit van spelers als Joey Veerman en Tijjani Reijnders zal belangrijk zijn om gaten te vinden tussen de linies. Daarnaast zal de luchtmacht, onder aanvoering van captain Virgil van Dijk, een belangrijke rol kunnen spelen. Polen heeft tot dusver namelijk geen goede indruk achtergelaten op het verdedigen van standaardsituaties als corners en vrije trappen. Daarentegen is het offensief gezien wél zeer sterk.

Conclusie

Kortom, Polen zal zich waarschijnlijk concentreren op een verdedigende tactiek en hopen op succes in de omschakeling of via spelhervattingen. Voor Nederland is het essentieel om de flanken goed te benutten en snel om te schakelen bij balbezit. De afwezigheid van Lewandowski is een enorme aderlating voor Probierz en de zijnen, maar het team beschikt nog steeds over voldoende kwaliteit om het Nederland op een goede dag lastig te maken. Focus is in ieder geval vereist om een goed begin aan het EK te bewerkstelligen, maar dat zal Koeman de afgelopen weken ongetwijfeld hebben benadrukt en wellicht ook al hebben geproefd.