Parool: Ajax vreest verlies van miljoenen, Brobbey wordt misschien verkocht

Parool: Ajax vreest verlies van miljoenen, Brobbey wordt misschien verkocht

18 mei om 16:41

De financiële situatie van Ajax lijkt grote gevolgen te hebben voor het sportieve beleid. Op de aandeelhoudersvergadering van aanstaande dinsdag zal het vermoedelijk knetteren. Op Danny Blind na moet de gehele raad van commissarissen vrezen voor hun positie. Ook Susan Lenderink zal mogelijk moeten vertrekken, meldt Het Parool. De krant voegt eraan toe dat het niet uit te sluiten is dat de Amsterdammers gedwongen transfers moeten doen, waaronder eventueel Brian Brobbey en/of Steven Bergwijn.

Grote aandeelhouders van Ajax hebben een bezwarenbrief gestuurd met zeventien kantjes aan vragen. Ajax leende al veertig miljoen euro om vaste lasten te betalen, zoals salarissen en de huur van de Johan Cruijff ArenA. Er dreigt een verlies van vijftig miljoen euro door slechte aankopen van voormalig technisch directeur Sven Mislintat. Ook het mislopen van de Champions League-inkomsten baart zorgen.

'Misschien moeten Brobbey en Bergwijn verkocht worden'
Ajax heeft bijna geen geld voor nieuwe spelers en moet eerst verkopen. Dat maakte technisch directeur Alex Kroes al bekend in een interview met het Noordhollands Dagblad. "Misschien zelfs Brian Brobbey, de 22-jarige spits die in dit rampseizoen juist een lichtpunt was en daarmee het tafelzilver van Ajax is. Of Steven Bergwijn (26), die ook aardig in de markt ligt", aldus Het Parool. De financiële situatie heeft directe impact op het sportieve beleid. De bestuursraad wil binnen enkele maanden de gehele raad van commissarissen vervangen, op Blind na. Cees van Oevelen, Georgette Schlick en Annette Mosman hebben hun vertrek al aangekondigd.

Lenderink moet bovendien vrezen voor haar positie. De financieel directeur verklaarde eerder dat het transferproces onder Mislintat goed was verlopen, terwijl uit een KPMG-rapport bleek dat er nauwelijks overleg was met de scouting. "Lenderink heeft de aandeelhouders naar nu blijkt onjuist geïnformeerd", reageert Gerben Everts, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). "Haar positie is wat ons betreft niet houdbaar."

Als de aandeelhouders geen fatsoenlijke antwoorden krijgen, kan de kwestie escaleren naar de Ondernemingskamer.