Deze gastlanden kwamen op het EK niet verder dan de poulefase

Deze gastlanden van het EK wisten de poulefase niet te overleven

14 juni om 20:35
Laatste update: 14 juni om 20:35

Na het mislukte WK 2022 in Qatar, waar Duitsland niet verder kwam dan de poulefase, azen de Duitsers op het EK in eigen land op revanche. Die Mannschaft kwam in hun EK-geschiedenis slechts drie keer niet verder dan de poulefase. VoetbalNieuws.nl vertelt je welke gastlanden van het EK al na de groepsfase 'naar huis' mochten.

Deze gastlanden van het EK overleefden de poulefase niet

Sinds het EK 1980 wordt er gewerkt met een systeem van poules. Toen gingen acht landen naar het EK en de deelnemers werden toen verspreid over twee poules. Van 1960 tot 1976 gingen er slechts vier landen naar het EK. Op het EK 1996 werd het deelnemersveld uitgebreid naar zestien landen en sinds 2016 is dit aantal deelnemers gestegen naar 24. Sinds 1980 zijn er vijf gastlanden die de poulefase niet wisten te overleven. 

EK 2000: België 

In 2000 had België, dat het toernooi samen met Nederland organiseerde, de negatieve eer om als eerste gastland van het EK niet verder te komen dan de poulefase. De Rode Duivels wonnen de eerste wedstrijd nog wel van Zweden, maar eindigden in de poule derde na nederlagen tegen Italië en Turkije.

EK 2008: Oostenrijk en Zwitserland

In 2008 organiseerden Oostenrijk en Zwitserland gezamenlijk het toernooi. Beide landen wisten niet verder te komen dan de poulefase. De Oostenrijkers werden derde achter Kroatië en Duitsland. Bovendien behaalde de ploeg geen enkele overwinning op dit toernooi. Alleen tegen Polen werd in extremis een punt gepakt. De Zwitsers eindigden laatste in hun poule met Portugal, Turkije en Tsjechië. Na nederlagen in de eerste twee wedstrijden tegen Tsjechië en Turkije was het toernooi al voorbij voor Zwitserland. De laatste poulewedstrijd werd nog met 2-0 van Portugal gewonnen, maar deze overwinning bracht de Zwitsers niet in de kwartfinale. 

EK 2012: Polen en Oekraïne 

In 2012 hadden Polen en Oekraïne de eer om samen het EK te mogen organiseren. Beide gastheren kwamen ook niet verder dan de poulefase. Oekraïne won de eerste poulewedstrijd nog wel met 2-1 van Zweden, maar werd daarna uitgeschakeld door nederlagen tegen Frankrijk en Engeland. Polen speelde de openingswedstrijd van het EK gelijk tegen Griekenland en ook tegen Rusland kwamen de Polen niet verder dan een gelijkspel. De laatste poulewedstrijd tegen Tsjechië werd met 1-0 verloren en daarmee viel ook voor Polen het doek al na drie wedstrijden.