VI: intrekking licentie Vitesse nabij, alleen sanering of verkoop biedt nog hoop
De licentiecommissie van de KNVB komt over tien dagen bijeen voor een cruciale vergadering over Vitesse. Als de situatie dan niet wezenlijk is veranderd, wordt het proces om de licentie in te trekken in gang gezet. Dat schrijft Voetbal International in een uitgebreide analyse. Crisismanager Edwin Reijntjes was maandag aanwezig bij een zitting van de beroepscommissie van de KNVB, waar de situatie werd besproken.
Vitesse is verwikkeld in een conflict met Coley Parry van de Common Group. De club wil af van de Amerikaan, maar moest toch een beroep indienen om zijn komst als eigenaar goed te keuren. Parry is inmiddels de grootste schuldeiser van Vitesse, met een lening van ruim veertien miljoen euro. Via een zogenoemde WHOA-procedure probeert Vitesse zijn schulden, inclusief die aan Parry, kwijt te schelden.
De WHOA is een onderdeel van de faillissementswet, waarmee bedrijven hun schulden kunnen saneren via de rechtbank. Vitesses aanvraag werd kritisch bekeken door de rechter. De club kreeg het 'voordeel van de twijfel'. Een aangewezen expert komt deze week met een advies over Vitesses financiële situatie. Intussen probeert Vitesse financiering te vinden om de extra kosten van de WHOA-procedure te dekken.
'Alleen sanering of verkoop kan Vitesse nog redden'
Een verkoop of sanering van de schulden kan Vitesse nog redden. Bij sanering kunnen schuldeisers vrijwillig besluiten om schulden kwijt te schelden of te verminderen, zodat de club financieel weer gezond kan worden. Het is echter onzeker of de sanering zal slagen, gezien de kritische houding van de rechter. Een verkoop betekent dat een nieuwe eigenaar de schulden overneemt en investeert in de club. De club hoopt voor 17 mei aan de eisen van de KNVB te voldoen, maar dat is onwaarschijnlijk. Vitesse heeft al gesprekken met potentiële aandeelhouders, maar de situatie blijft precair.