Cruciale avond voor Kroes tijdens Ajax-crisisberaad: 'Kan mijn verhaal vertellen'
Alex Kroes, de algemeen directeur van Ajax, staat donderdagavond centraal in een crisisberaad op Sportpark De Toekomst in Amsterdam, geïnitieerd door de bestuursraad van Ajax. Dat beraad volgt op zijn recente schorsing wegens mogelijke handel met voorkennis. Kroes, die al van jongs af aan bij Ajax betrokken is, plant zijn kant van het verhaal te delen, te midden van andere clubleden en bestuursleden.
"Ik kan mijn verhaal vertellen, waar nodig binnen de mate van vertrouwelijkheid. Ik blijf bewust buiten de media, maaar dat kan morgenavond (donderdag, red.) mogelijk anders zijn", vertelt Kroes tegen de NOS.
De situatie rond Kroes heeft geleid tot aanzienlijke onrust binnen de club, waarbij de raad van commissarissen (rvc) en de bestuursraad in een complexe juridische en bestuurlijke strijd verwikkeld zijn. De avond dient als een platform voor opheldering en mogelijke verzoening, met alle betrokken partijen die hun standpunten zullen toelichten. De aandacht is vooral gericht op de uiteenzetting van de rvc, die Kroes op non-actief heeft gesteld.
Ondanks het advies van het advocatenkantoor Clifford&Chance, dat stelt dat Kroes mogelijk ten onrechte is geschorst, houdt rvc-voorzitter Michael van Praag vol dat een terugkeer van Kroes onbespreekbaar is en de geloofwaardigheid van Ajax aantast. "Het juridische advies was heel stellig. Dan is het lastig uit te leggen als je hem uit het bestuur haalt en vervolgens wel een andere functie aanbiedt", zegt Van Praag.
"Wij willen u, als bevoegd orgaan van de vereniging, vriendelijk doch dringend verzoeken om Michael van Praag ter verantwoording te roepen", schreven ruim honderd leden in een brief die in handen is van de NOS. "Wij zijn van mening dat de erevoorzitter publiekelijk zijn verontschuldigingen moet maken naar Alex, te meer omdat Alex één van ons is. Hij is onderdeel van onze familie."
Mocht de RvC Kroes daadwerkelijk ontslaan, dan zal het in ieder geval nog moeten wachten tot 21 mei. Dan staat de Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) op het programma, waarin ook zij nog zeggenschap hebben. Pas daarna kan de RvC een besluit nemen over het ontslag.