Wie is Michael van de Kuit, de GelreDome-eigenaar die Vitesse kan overnemen?
Michael van de Kuit, een bekende naam in de Nederlandse vastgoedwereld, werpt zich op als mogelijke koper van Vitesse. Het nieuws komt nadat de provincie Gelderland heeft aangegeven de deur op een kier te willen zetten voor de overname van de club, die aan de afgrond bungelt. VoetbalNieuws.nl vertelt je wie Van de Kuit precies is.
Wie is Michael van de Kuit?
Van de Kuit staat momenteel vooral bekend als de eigenaar van het GelreDome. Zijn interesse in het overnemen van de club werd bevestigd nadat hij een aantal maanden geleden zijn intentie kenbaar maakte in een brief aan de KNVB en het Ministerie van Economische Zaken.
Opvallend is dat Van de Kuit, ondanks zijn huidige rol als stadioneigenaar, vaak werd gezien als een tegenstander in het langlopende conflict tussen Vitesse en hemzelf over de huurprijs van het GelreDome. In 2020 stonden beide partijen zelfs tegenover elkaar in de rechtbank, waar Vitesse probeerde een halvering van de hoge huurprijs af te dwingen vanwege de financiële impact van de coronacrisis. Vitesse verloor de zaak en bleef achter met een aanzienlijke huurlast.
Vermogen Michael van de Kuit
Hoewel Van de Kuit in het verleden weinig sympathie toonde voor de financiële moeilijkheden van Vitesse, doemt hij nu dus op als potentiële eigenaar. Zijn vermogen wordt door Quote geschat op ongeveer 210 miljoen euro, voornamelijk geïnvesteerd in vastgoedprojecten zoals winkels, kroegen en kantoren in Gelderland. Hij heeft een reputatie opgebouwd als een vastgoedondernemer die niet terugdeinst voor conflicten, zowel met huurders als met gemeenten.
De interesse van Van der Kuit in Vitesse kan mogelijk een nieuw hoofdstuk betekenen voor de club. 'In 2003 is een zogenoemd kettingbeding vastgelegd dat Vitesse GelreDome alleen mag kopen als een boete van 11,3 miljoen euro wordt betaald', schrijft De Gelderlander. 'Met een scenario dat de stadioneigenaar, Van de Kuits bedrijf Nedstede, de club zou overnemen, is destijds geen rekening gehouden.' De eventuele overname van de club zal aan dat kettingbeding moeten worden getoetst. In het verleden heeft Vitesse er meermaals bij de provincie op aangedrongen het kettingbeding te verscheuren, maar het antwoord was telkens 'nee'. Daar zou nu verandering in kunnen komen.