Hoe werkt de handsregel waarmee Vaessen van het veld werd gestuurd?
Na afloop van Feyenoord - RKC Waalwijk was de rode kaart voor Etienne Vaessen het onderwerp van gesprek. De doelman van de Waalwijkers kreeg in minuut 35 een rode kaart nadat hij buiten de zestien een schot van Calvin Stengs met de arm uit het doel hield. De bal ging eerst via zijn lichaam, wat tot veel discussie leidde. Maar hoe werkt de handsregel precies? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.
In de 35e minuut van het duel tussen Feyenoord en RKC kwam Vaessen het strafschopgebied uit. Toen Stengs uithaalde, maakte de sluitpost zich breed, waarna de bal eerst via zijn lichaam en daarna zijn arm niet het doel in ging. Als gevolg hiervan kreeg de 28-jarige Nederlander een rode kaart te zien voor het ontnemen van een scoringskans. De discussie achteraf ontstond vooral doordat de bal niet direct de arm van Vaessen raakte, maar via zijn lichaam kwam.
Hoe werkt de handsregel precies?
Volgens regel twaalf van de meest recente spelregels op de website van de KNVB is er sprake van een overtreding wanneer "een speler de bal met hand / arm raakt als deze het lichaam op onnatuurlijke wijze groter maakt. Een speler wordt beschouwd het lichaam op onnatuurlijke wijze groter te hebben gemaakt als de positie van de hand / arm geen gevolg is van, of kan worden gerechtvaardigd door, de beweging van het lichaam van de speler voor die specifieke situatie. Door de hand / arm in een dergelijke positie te hebben, neemt de speler het risico dat de hand / arm geraakt wordt door de bal en dat dit bestraft wordt."
Vaessen maakte zichzelf breed door de armen te strekken, waardoor deze zich niet meer in de natuurlijke positie bevonden. In de bovenstaande regel staat dat er in dat geval sprake is van een overtreding wanneer de bal op de arm komt. Dit geeft aan dat er in zo'n situatie altijd sprake is van hands wanneer de bal de arm raakt, ongeacht of deze eerst een ander deel van het lichaam raakt. Volgens de huidige spelregels was er bij Vaessen dus sprake van strafbaar hands en werd daarmee een directe scoringskans ontnomen, met een rode kaart als enige mogelijke gevolg.