Rechtszaak tegen Dani Alves van start: waar staat de rechtsachter voor terecht?
Maandag begint de rechtszaak tegen Dani Alves. Er hangt een jarenlange celstraf boven de oud-voetballer van onder meer FC Barcelona, Juventus en Paris Saint-Germain. Waarom Alves terechtstaat en hoe lang de oud-voetballer mogelijk achter de tralies moet, neemt VoetbalNieuws met je door.
Op 20 januari 2023 kwam het nieuws naar buiten dat Alves (40) in Barcelona was geresteerd op verdenking van aanranding. De Braziliaan speelde destijds voor Pumas UNAM, waarna zijn contract werd ontbonden. De eerste aantijgingen kwamen op 1 januari van dat jaar naar buiten, toen Spaanse media voor het eerst spraken van een vermeende aanranding in een nachtclub. Alves ontkende de aantijgingen, maar al snel bleek dat het hooggerechtshof in Catalonië een onderzoek had ingesteld naar de voetballer.
In eerste instantie werd er gesproken dat Alves over de schreef zou zijn gaan tijdens het dansen met zijn slachtoffer, grensoverschrijdend gedrag dus. Het voorval zou 30 december 2022 hebben plaatsgevonden. Eind januari moest Alves zelfs al een nacht doorbrengen in een cel en werd er gesproken van een vermeende aanranding. Niet snel later kwam de eerste vermeende details over het voorval naar buiten. Alves zou de vrouw tijdens een korte vakantie in Barcelona hebben verkracht op het toilet van een populaire discotheek. De voetballer zou het slachtoffer daarnaast mislukt geprobeerd te hebben financieel te compenseren. Volgens Spaanse media zou Alves zijn verhaal rond het voorval tot vier keer toe hebben veranderd, waarna hij de penetratie van de vrouw uiteindelijk bekende.
Welke straf kan Dani Alves krijgen?
Eind november vorig jaar bracht het Openbaar Ministerie de strafeis voor Alves naar buiten. Tegen de Braziliaan werd een celstraf van negen jaar geëist, met daarbij nog een schadevergoeding van 150.000 euro. Eerder bleek al dat Alves mogelijk tussen de vier tot twaalf jaar moet brommen. De kans is groot dat Alves de gevangenis in moet verdwijnen, doordat het bewijs tegen de voetballer groot is. Zo zou er sprake zijn van videobeelden, geluidsopnames, DNA-bewijs en een medisch verslag. Alves mocht eerder al niet op borgsom op vrije voeten komen. De rechter achtte de kans namelijk groot dat hij anders naar Brazilië zou vluchten.