Financiële Ajax-volger vreest voor Henderson: 'Dan komen we bij de transfersom...'
De mogelijk aanstaande transfer van Jordan Henderson naar Ajax maakt de nodige tongen los in Nederland. De Amsterdammers, die na de dure transferzomer ogenschijnlijk geen cent meer hadden te makken, hebben toch de hoop om de zaak financieel te kunnen bolwerken. Hoe zit dit eigenlijk precies? VoetbalNieuws.nl sprak in TITELSTRIJD met Jos Berden, die goed op de hoogte is van de financiën van Ajax.
Jos Berden, die op X beter bekend staat onder de naam José De La Verde, houdt zich al geruime tijd bezig met alle financiële zaken die zich rondom Ajax afspelen. Sinds de zomerse transferwindow van 2021, die door het eerdere vertrek van Marc Overmars en de vervolgens tijdelijke aanstelling van het technische duo Klaas Jan Huntelaar en Gerry Hamstra extra interessant was, houdt Berden de financiële communicatie van de Amsterdammers nauwlettend in de gaten. Hij noemt zichzelf geen financieel expert, maar begrijpt 'de geldsfeer' goed en weet naar eigen zeggen hoe hij complexe zaken 'duidelijk en simpel' over kan brengen en dat geldt ook voor de situatie rondom Henderson.
Wat verdient Henderson precies in Saudi-Arabië?
"Het salaris daar is gewoon hoog, laten we dat voorop stellen. De exacte cijfers gaan meerdere kanten op, maar het gaat richting de vijftien miljoen euro per jaar. In Engelse media ging het zelfs over acht ton per week, bijna veertig miljoen per jaar, maar daar heeft het kamp-Henderson over gezegd van: hé, Henderson verdient aardig, maar dat is wel een beetje aan de hoge kant. Maar dat het in de regionen van vijftien miljoen of meer per jaar is, daar lijkt het wel op ja."
Hoe is Ajax dan interessant voor een speler die zo’n salaris heeft?
Ajax staat erom bekend dat ze voor Nederlandse begrippen hoge salarissen uitdelen. Zo verdienden spelers als Dusan Tadic en Hakim Ziyech met vijf miljoen euro of zelfs meer toch wel flink in Amsterdam, zo benadrukt ook Berden. Toch heeft er ook in Amsterdam een financiële kentering plaatsgevonden en hebben de nieuwe spelers contracten met prestatiegerichte bonussen. Dat klinkt niet positief voor Henderson, maar toch is er een reden waarom het voor hem wel interessant is om in Amsterdam te gaan voetballen.
"De echte grootverdieners bij Ajax die zaten wel op vijf, of meer dan vijf miljoen. Dat komt niet in de buurt van die vijftien van Henderson, maar hij zal ongetwijfeld beseffen dat hij in moet leveren en er zijn andere redenen waarom hij weg wil, maar dan komt er een stukje financiën om de hoek kijken", vervolgt Berden, die kant vanuit de belastingtechnische hoek belicht. "Wanneer hij teruggaat naar Engeland dan zijn de belastingregels zo dat hij niet lang genoeg weg is geweest uit het Verenigd Koninkrijk, waardoor hij nog belasting moet betalen over zijn in het buitenland verdiende inkomsten. Stel dat hij zou terugkeren in de Premier League, dan moet hij dus een hoop belasting moeten afstaan en mogelijk zelfs ook nog wat in Saudi-Arabië."
Wat zou Henderson maximaal bij Ajax kunnen verdienen?
De ongeveer vijftien miljoen euro die Henderson in Saudi-Arabië aan salaris opstrijkt kan hij vergeten in Amsterdam. Volgens Berden is Steven Bergwijn met zo’n 4,5 miljoen euro nog de uitzondering op de regel. Toch zou er naar verluidt een persoonlijk akkoord zijn met Henderson, wat er ook op duidt dat de partijen akkoord zijn over het salaris.
"Een inschatting is dat Henderson drie of vier miljoen aan salaris gaat verdienen misschien nog een beetje meer", aldus Berden, die dat exclusief bonussen beschouwt. "Er zal ongetwijfeld een prestatiegerichte component in zitten."
Waar zit dan het financiële pijnpunt voor Ajax?
"Het is denk ik belangrijk om de transfersommen en het salaris te splitsen, omdat die apart van elkaar in de boekhouding van Ajax gaan", aldus Berden, die nog een keer benadrukt dat het salarishuis van Ajax flink omlaag is gegaan ten opzichte van voorgaande jaren. "Daaruit zou je ook op kunnen maken dat er nu wat meer ruimte is in het salarishuis, ook omdat Mikautadze nu verhuurd is. Er is een mogelijkheid dat Metz ook een deel van zijn salaris of zijn hele salaris heeft overgenomen. Qua salaris kan ik me dus nog indenken dat het kan, maar dan komen we bij de transfersom."
Nu wordt het wat technischer volgens Berden. "Sinds Ajax met een Champions League-begroting werkt, hebben zij een richtlijn in wat zij uit willen geven qua transfergelden. Dat is niet zoals je het vaak in de media ziet door alle transfersommen op te tellen, maar dan komen we bij het gebied van afschrijvingen. Afschrijving betekent dat de transfersom die is betaald wordt uitgespreid over het aantal contractjaren dat is uitgedeeld. Dus als je een speler van vijftien miljoen koopt met een contract van vijf jaar, dan staat hij voor vijf jaar lang op drie miljoen euro onder de afschrijvingen. Als je de optelsom maakt voor alle spelers, dan heeft Ajax een richtlijn van zestig miljoen euro per jaar."
"Ajax zit al aan de vrij hoge kant dit jaar", vervolgt Berden, die op basis van de gepubliceerde transfersommen, maar exclusief bonussen en tekenbonussen weet dat Ajax al richting de 43 miljoen euro zit. Er lijkt dus nog een flink gat te zitten naar die zestig, maar dat ligt toch net weer anders. "Er zijn nog kosten die niet echt bekend zijn. Vorig jaar zaten ze op 38,5 miljoen als je de rekensom maakt en vervolgens in de jaarcijfers op 56 miljoen. Het zit nu dus al een beetje richting de max en dat is wat Ajax nu ook zelf zegt."
"Als we dan naar Henderson kijken en we noemen een bedrag van tien miljoen euro aan transfersom, dan is het heel belangrijk om te kijken hoe lang het contract is dat je hem gaat geven omdat je dan de afschrijving kan bepalen. Dus hoe korter het contract, hoe hoger de afschrijving per jaar. Stel je geeft hem een contract voor 1,5 jaar en je betaalt tien miljoen euro, dan kom je op een afschrijving van tussen de zes en zeven miljoen euro per jaar en dat is gewoon heel veel. Daar begin je op een punt te komen dat het misschien wat minder realistisch is."
Ook Juventus wordt genoemd voor Henderson, waarom is Ajax dan toch dichter bij zijn komst?
Naast Ajax worden er ook andere clubs in verband gebracht met de komst van Henderson. Zo wordt ook de naam van Juventus stevig aan de middenvelder gelinkt. Waarom lijkt de Engelsman dan toch voor de Eredivisie te gaan kiezen in plaats van de Serie A?
"Belastingtechnisch gezien is het voor Henderson wel het belangrijkste om ergens te gaan spelen buiten het Verenigd Koninkrijk, maar dat is wel een soort van secundair. Nu is het wel zo dat er in Italië per 1 januari een belangrijk belastingvoordeel is weggevallen waarbij 50% van het salaris werd vrijgesteld van belasting. Nederland heeft nog een 30% regeling. Die zegt dat een expat van de eerste dertig procent van het verdiende salaris vrijgesteld is van belasting, maar die regel geldt alleen nog in 2024 dus daar hoeft Henderson het niet voor te doen."
"Ik denk dat het in de berichtgeving belangrijker is met betrekking tot Juventus dat zij gewoon minder financiële ruimte hebben. Zij kunnen gewoon niet zo veel betalen aan transfersommen en dan kom je uit bij huur, maar dan moet je zijn hele salaris overnemen en ze hebben weinig salarisruimte. De financiële mogelijkheden van Juventus lijken nog minder te zijn dan die van Ajax", besluit hij.
Nog meer benieuwd geraakt naar de informatie rondom Henderson? Bekijk de nieuwe aflevering van TITELSTRIJD hieronder!