'Promes voor zes jaar de cel in': voor welke misdaden is de aanvaller veroordeeld?

Waar is Quincy Promes voor veroordeeld?
2 mei om 13:01
Laatste update: 2 mei om 13:01

Quincy Promes is wederom veroordeeld voor een crimineel delict. De aanvaller van Spartak Moskou is namelijk meerdere malen in aanraking gekomen met justitie en kreeg wederom een straf te horen. Zijn uitleveringsproces naar Nederland is ook gestart. Voor welke misdaden is de aanvaller al veroordeeld? VoetbalNieuws.nl zet het allemaal op een rij.

Welke criminele feiten zou Quincy Promes hebben gepleegd?

In 2020 kwam Quincy Promes in het nieuws, nadat bekend werd dat de voetballer werd verdacht van het neersteken van zijn eigen neef. Op een familiefeest zou hij na een ruzie meerdere malen zijn neef hebben gestokken in diens been, wat zo'n schade achterliet dat het slachtoffer lange tijd arbeidsongeschikt was en zelfs een posttraumatische stressstoornis opliep.

Daarnaast werd de aanvaller verdacht van het smokkelen van 1350 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. Hij zou, samen met zijn neef, geldschieter zijn geweest van een transport vanuit Zuid-Amerika richting de Belgische havenstad. De enorme hoeveelheid cocaïne werd onderschept en aan de hand van onderschepte cryptoberichten kwam de voetballer van Spartak Moskou in beeld.

Waar is Quincy Promes voor veroordeeld?

Promes werd op 19 juli 2023 veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden om het neersteken van zijn neef. Omdat de speler van Spartak Moskou in Rusland woont, ging hij echter niet direct de cel in. Rusland heeft namelijk geen uitleveringsverdrag met Nederland en dus is de aanvaller nog altijd op vrije voeten. Hij was ook niet aanwezig bij de uitspraak. Promes en zijn advocaat besloten in hoger beroep te gaan in de zaak, maar in een civiele uitspraak werd wel al bepaald dat hij een schadevergoeding moet betalen.

Op woensdag 14 februari 2024 werd er uitspraak gedaan in de zaak rondom het cocaïne transport. De Nederlandse rechtbank verklaarde Promes schuldig, maar ging onder de eis van het Openbaar Ministerie zitten. Het OM had negen jaar gevangenisstraf geëist, maar uiteindelijk werd er zes jaar cel gegeven. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij inderdaad betrokken was bij het drugstransport aan de hand van de onderschepte cryptoberichten. Zelf was de aanvaller wederom niet aanwezig en de politie heeft nooit een verklaring gekregen of Promes gehoord. Volgens zijn advocaat ontkent de oud-Ajacied alle betrokkenheid.

In totaal heeft Promes in Nederland nu dus een gevangenisstraf uit te zitten van zeven en een half jaar. Doordat Rusland geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland kan hij 'gewoon' blijven voetballen voor Spartak Moskou. Reizen ligt echter gecompliceerder, want mocht hij Rusland verlaten kan Promes wel opgepakt worden. Tijdens de winterstop reisde hij met zijn club af naar Dubai voor een trainingskamp, waar hij werd opgepakt. Sinds een aantal jaren heeft Nederland een uitleveringsverdrag met de VAE, waardoor het aannemelijk is dat Promes nog dit jaar naar Nederland vertrekt om daar zijn straf uit te zitten.