Wat gebeurt er met de Eredivisie wanneer Vitesse failliet gaat?

Wat gebeurt er met de Eredivisie wanneer Vitesse failliet gaat?

14 februari om 12:31
Laatste update: 14 februari om 12:32

Een eventueel faillissement wordt steeds reëler voor Vitesse. De KNVB wees woensdag de overname van de Arnhemse club af en ook de prestaties op het veld helpen niet mee. Wat gebeurt er eigenlijk met de Eredivisie als Vitesse degradeert? VoetbalNieuws zocht het voor je uit!

Vitesse was tot maart 2022 in handen van de Russische eigenaar Valeriy Oyf. Hij stapte door de sanctiemaatregelen van de Russisch-Oekraïense oorlog onder hoge druk op. Vitesse ging in de verkoop en viel ten prooi aan Coley Parry, directeur van de Amerikaanse Common Group. Die overname heeft door de Russische banden echter wat voeten in de aarde, waardoor er momenteel grote financiële onzekerheid heerst bij Vitesse.

En dat zorgt voor onrust en wellicht ook een beetje voor angst. Vitesse kan namelijk nog steeds niet haar jaarrekeningen betalen, omdat accountant BDO die door de banden met de Russen nog niet heeft goedgekeurd. De Arnhemmers hebben al om uitstel bij de KNVB gevraagd, maar de voetbalbond laat vooralsnog op zich wachten met een antwoord. Datzelfde gold dus lange tijd voor goedkeuring rondom de Amerikaanse overname, maar die is woensdag dus afgekeurd.

Mogelijke KNVB-maatregelen jegens Vitesse

Daarom zou Vitesse, of het nou wil of niet, rekening moeten houden met consequenties. Volgens het reglement betaald voetbal van de KNVB treden de volgende straffen in werking wanneer een profclub zich niet voldoet aan de geldende verplichting rondom de licentie.
1. Een publieke waarschuwing;
2. Het vaststellen van een sanctietraject;
3. Het overleggen van een externe garantstelling, waaronder in ieder geval wordt verstaan een bankgarantie en/of een private garantie van natuurlijke- of rechtspersonen.
4. Een geldboete van ten hoogste €100.000,- per overtreding en/of niet nakomen van een verplichting.
5. Een of meer wedstrijdpunten in mindering op de ranglijst van de competitie voor het eerste elftal en/of, indien van toepassing, het tweede elftal.
6. Het gedurende een bepaalde periode, met een minimum van drie seizoenen, niet verlenen van een UEFA-licentie.
7. Uitsluiting van deelname van het eerste en/of, indien van toepassing, het tweede elftal van een licentiehouder aan de competities betaald voetbal.
8. Plaatsing in een lagere competitie.
9. Het intrekken van een licentie.

Wat gebeurt er wanneer Vitesse zijn proflicentie verliest?

Wanneer een club zijn proflicentie verliest, wordt het mogelijk in één van de hoogste amateurdivisies geplaatst (de tweede, derde of vierde divisie). Wanneer het in het ergste geval failliet gaat en er niemand meer is die paraat kan staan voor de financiën, kan de club gedwongen worden om helemaal opnieuw te beginnen in de amateurcompetities. Dat is in het verleden al eens gebeurd met RBC Roosendaal en AGOVV Apeldoorn. SC Veendam en HFC Haarlem gingen ook failliet, maar kenden middels Veendam 1894 en de Koninklijke HFC al een amateurclub waaruit het in het verleden was opgericht.

Wat gebeurt er met de Eredivisie wanneer Vitesse degradeert?

Mocht Vitesse dus onverhoopt failliet gaan, dan zal de Eredivisie voor zover bekend tijdelijk verder moeten gaan met zeventien clubs. De nummer zeventien degradeert dan automatisch naar de Keuken Kampioen Divisie, de nummer zestien speelt nacompetitie. Omdat er sowieso twee ploegen promoveren vanuit de Keuken Kampioen Divisie, komt het aantal Eredivisie-teams in het seizoen erop weer uit op achttien. Wel betekent dat dan dat er één ploeg minder deelneemt aan de Keuken Kampioen Divisie, maar omdat er nog steeds geen ploegen kunnen degraderen naar de amateurdivisies, levert dat waarschijnlijk geen problemen op.