Overname Vitesse niet goed gekeurd: wie is de huidige eigenaar van Vitesse?

Wie is de eigenaar van Vitesse?
18 februari om 12:40
Laatste update: 18 februari om 12:40

Het is dit seizoen kommer en kwel bij Vitesse. De Arnhemmers staan onderaan in de Eredivisie en moeten steeds meer gaan vrezen voor een potentiële degradatie. De overname door de Common Group is nu ook nog is afgekeurd door de KNVB. Daarom reist de vraag: wie is eigenlijk de eigenaar van VitesseVoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit!

Wie is de eigenaar van Vitesse?

Sinds september 2022 is Vitesse de facto in handen van de Common Group, een Amerikaanse investeringsmaatschappij die werd opgericht door Coley Parry. De 40-jarige bestuurder wilde de eigenaar van de club worden en neemt ook zitting in de raad van commissarissen. Dat zonder dat zijn overname nog goed was gekeurd. Echter lijkt er nu een einde te komen aan diens dienstverband. 

Parry volgde de Rus Valeriy Oyf op, die begin 2022 vertrok bij Vitesse, zijn aandelen overgaf en de te betalen schuld liet vallen. De Common Group nam dat over, met een financiële garantstelling voor minimaal vijf seizoenen. Dat betekent dat Parry tot en met het seizoen 2026/2027 de portemonnee leek te trekken, wanneer dat werd geëist. Omroep Gelderland schreef dat dat volgens Vitesse 'ruimschoots voldoende was om de jaarlijkse tekorten te dekken en de beoogde investeringen te financieren.'

KNVB keurt overname af

Echter, was Parry op papier nog niet officieel de eigenaar van Vitesse. De overname van de Russische aandelen had namelijk nogal wat voeten in de aarde en is uiteindelijk na maanden afgekeurd door de KNVB. 'Naar het oordeel van de licentiecommissie is niet gebleken dat de Common Group beschikt over eigen vermogen en is niet duidelijk of de Common Group investeerders heeft. Er is geen inzicht gegeven in de herkomst van het (aan te trekken) geld van de Common Group', schrijft de Nederlandse voetbalbond in haar besluit. 

De Amerikaan sprak echter eerder van 'speculaties'. 'Speculatieve artikelen zonder bekende bronnen en zonder citaten zijn clickbait en mogen niet serieus worden genomen, maar hebben helaas een negatieve invloed op medewerkers en supporters waar we veel om geven', schreef hij begin oktober 2023 op X.

Naast de afgekeurde overname krijgt Vitesse ook nog een boete van honderdduizend voor het misleiden van de licentiecommissie. Dat is niet het enige geldbedrag wat hoogstwaarschijnlijk betaald moet gaan worden. 'In zijn eerste seizoen pompte de Common Group ongeveer tien miljoen in het begrotingsgat. Ook dit seizoen staat Parry voor de nodige miljoenen garant. Het ging om leningen. Bij levering van de club zouden de schulden van Vitesse aan Parry worden omgezet in aandelen, maar dat kan nu dus niet', zo schrijft Voetbal International.

De Common Group is daarnaast wel eigenaar van Leyton Orient FC (derde Engelse niveau) en Patro Eisden Maasmechelen (tweede Belgische niveau). "Tijdens onze gesprekken met de clubleiding zijn we onder de indruk geraakt van de visie en ambitie van Vitesse", zei Parry tijdens zijn eerste mediamoment. "De identiteit, de strategie en het structurele geloof in meer sluiten naadloos aan bij onze ambities en hebben ons laten zien dat de club geen grote structurele veranderingen nodig heeft. We bouwen liever voort op wat er al bestaat." Het is nog onduidelijk wat er verder met de Arnhemse club gaat gebeuren. Komend weekend staat de absolute degradatiekraker tegen FC Volendam op het programma.