Alles wat je moet weten van het vrouwen EK 2022: van speelsteden tot deelnemers
Het EK Vrouwenvoetbal wordt op 6 juli 2022 afgetrapt in Engeland. De Oranje Leeuwinnen zijn de meest recente winnaar van de laatste editie die in 2017 werd gehouden. Van speeldata, de introductie van de VAR tot aan de deelnemende landen: VoetbalNieuws zet alles op een rijtje wat je moet weten over het toernooi.
Wanneer vindt het toernooi plaats?
Van 6 juli tot en met 31 juli vindt het toernooi plaats. Aanvankelijk zou het EK tussen 11 juli en 1 augustus 2021 gehouden worden, maar doordat het EK 2020 van de mannen verplaatst werd naar 2021, werd ook het vrouwentoernooi uitgesteld. EURO 2020 ging niet door wegens de coronapandemie.
Heeft de arbitrage hulpmiddelen?
Voor het eerst in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal wordt de videoscheidsrechter bij het toernooi geïntroduceerd. Daarnaast gaat er gebruik worden gemaakt van doellijntechnologie. Engeland was het enige land dat zich kandideerde voor de organisatie van de eindronde. Op 3 december 2018 kregen zij officieel het toernooi toegewezen tijdens het UEFA Executive Committee dat werd gehouden in Dublin, Ierland.
🥳🎶 𝑨𝒍𝒍𝒆𝒛! 𝑨𝒍𝒍𝒆𝒛! 𝑨𝒍𝒍𝒆𝒛! 🎶🥳
— UEFA Women's EURO 2022 (@WEURO2022) June 9, 2022
🫶 We're ready for this summer's UEFA Women's EURO in England - are you ⁉️#WEURO2022 | #ShowYourHeart pic.twitter.com/pSS3WGoM37
Is er een Nederlandse scheidsrechter aanwezig op het EK?
In totaal zullen dertien scheidsrechters, 25 assistent-scheidsrechters, twee vierde officials en vijftien videoarbiters het EK in goede banen moeten leiden. Er is geen arbiter uit Nederland afkomstig die de wedstrijden zal fluiten, alhoewel met Pol van Boekel als VAR toch één leidsman actief is namens ons land.
Welke landen doen er allemaal mee?
Er doen zestien landen mee aan het EK. Oorspronkelijk zou Rusland deelnemen aan het toernooi, nadat het met Portugal had afgerekend in de play-offs. President Vladimir Poetin begon op 24 februari van dit jaar de oorlog in Oekraïne, waarna er sancties vanuit allerlei organen over de hele wereld volgde voor het Euraziatische land. Besloten werd dat Rusland niet deel mocht nemen. Portugal neemt hun plaats in.
De zestien teams zijn onderverdeeld onder vier groepen van vier teams. Groep A bestaat uit Engeland, Oostenrijk, Noorwegen en de enige debutant van het EK: Noord-Ierland. In Groep B gaan Duitsland, Denemarken, Spanje en Finland de strijd met elkaar aan. Nederland is ingedeeld in Groep C en gaat samen met Zweden, Zwitserland en Portugal uitmaken wie er doorgaan naar de kwartfinale. Tot slot zitten Frankrijk, Italië, België en IJsland in Groep D. De nummers één en twee van iedere poule plaatsen zich voor de kwartfinale.
The 16 finalists 🤩
— UEFA Women's EURO 2022 (@WEURO2022) October 28, 2021
🏆 Who will lift the trophy in England next summer?#WEURO2022 pic.twitter.com/t7wMzFE44q
In welke stadions wordt er gevoetbald?
In totaal wordt het toernooi op tien verschillende locaties gespeeld. Old Trafford van Manchester United is het podium voor de openingswedstrijd. Uiteindelijk wordt op 31 juli op Wembley uitgemaakt wie zich tot winnaar van het EK kroont. De overige wedstrijden worden gespeeld in het Brentford Community Stadium in Londen, het Manchester City Academy Stadium in Manchester, de Leigh Sports Village in Leigh, de Bramall Lane in Sheffield, het New York Stadium in Rotherham, het Stadium MK in Milton Keynes, het St. Mary's Stadium in Southampton en het Brighton Community Stadium in Brighton.
🏟️ Next summer, #WEURO2022 will take place at 10 stadiums across nine English cities. Let's take a look where the action will unfold...@UEFAWomensEURO pic.twitter.com/MFk1HjPfYg
— UEFA (@UEFA) October 28, 2021
Wat is het programma richting de finale?
In de eerste twaalf dagen van het toernooi wordt uitgemaakt welke teams de groepsfase overleven. Vervolgens staat de eerste kwartfinale op 20 juli in Brighton gepland. Op 21 juli wordt er in Brentford gespeeld, op 22 juli in Leigh en op 23 juli in Roterham. Vervolgens ligt het toernooi drie dagen stil en vindt op 26 juli in Sheffield de eerste halve finale plaats. In Milton Keynes blijkt op 27 juli welk land zich als tweede voor de finale plaatst. Vervolgens wordt het toernooi afgesloten met de finale op Wembley op 31 juli.
Waar is het toernooi te volgen?
Het toernooi is live te volgen via de kanalen van de NPO. Daarnaast zijn de wedstrijden ook via de app en de site van de NOS te volgen.
Welke speelsters zitten er in de selectie van de Oranje Leeuwinnen?
Doel: Sari van Veenendaal (PSV), Daphne van Domselaar (FC Twente), Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag)
Verdediging: Stefanie van der Gragt (Ajax), Merel van Dongen (Atlético Madrid), Kerstin Casparij (FC Twente), Catilin Dijkstra (FC Twente), Dominique Janssen (VfL Wolfsburg), Aniek Nouwen (Chelsea), Marisa Olislagers (FC Twente) en Lynn Wilms (Wolfsburg)
Middenveld: Danielle van de Donk (Olympique Lyon), Jackie Groenen (Manchester United), Jill Roord (Wolfsburg), Sherida Spitse (Ajax), Damaris Egurrola (Olympique Lyon) en Victoria Pelova (Ajax)
Aanval: Vivianne Miedema (Arsenal), Lieke Martens (FC Barcelona, nog wel), Lineth Beerensteyn (Bayern München), Esmee Brugts (PSV), Renate Jansen (FC Twente) en Romée Leuchter (Ajax)
De EK-selectie is bekend!
— OranjeLeeuwinnen (@oranjevrouwen) May 31, 2022
Heeft @mparsons_1 slapeloze nachten gehad? 😉#NothingLikeOranje pic.twitter.com/GxRlhPRMbe